A CT vizsgálat

A CT vizsgálatokat Siemens Somatom Emotion 16 szeletes computer tomográf (CT) berendezéssel végezzük, mely többek között alkalmas alacsony dózisú (low dose) mellkas CT vizsgálatok végzésére is. A vizsgálatokat natívan, intravénás kontrasztanyag beadása nélkül végezzük.

Milyen esetekben ajánljuk a CT vizsgálatot?

  • Idegrendszeri (agyi) betegségek keresésére vagy kizárására.
  • Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére
  • Mozgásszervi-elsősorban gerincet érintő- megbetegedésekben a gerinc állapotának megítélésére
  • Mellkasi régió vizsgálatára, mely a tüdőrák valamint egyéb tüdő elváltozások korai felismerését teszi lehetővé
  • Hasi régió vizsgálatára, elsősorban vesekövesség megítélésére

A vizsgálat menete

CT – vizsgálatkor a képalkotás röntgensugárral történik, ami sugárterhelést jelent a betegnek. CT – vizsgálatot tehát akkor érdemes végezni, ha ezzel a képalkotó diagnosztikai eljárással nyert információ hasznosabb a páciens egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata.

A CT vizsgáló szerkezet egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, amelynek aljában egy asztal mozog. Ezen az asztalon fekszik Ön a CT – vizsgálat közben. A vizsgálószerkezet működés közben hangos, a legmodernebb sokdetektoros készülékek esetén olyan hangot ad, mintha egy kis repülőgép felszállni készülne. Ne ijedjen meg tőle! A CT-vizsgálat fájdalom mentes.

A mérés rövid ideig tart, alatta sem mozogni sem lélegezni nem szabad, mert a mozgás, a lélegzés a készített képet többé-kevésbé értékelhetetlenné teszi. Munkatársunk mikrofonon keresztül pontosan közli Önnel, mikor tartsa vissza lélegzetét.

CT – vizsgálatkor munkatársunk megkéri Önt, hogy feküdjön fel a vizsgáló asztalra, a vizsgáló asztal Önnel együtt “becsúszik” a széles gyűrűbe, ezután rövid ideig mozdulatlanul kell feküdnie, ha munkatársunk kéri, lélegzetét is vissza kell tartani.

Terhességben, különösen annak korai szakaszában minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás –bele értve a CT vizsgálatot is – ellenjavallt / kivételt képeznek egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképek /. Kérjük, a vizsgálat előtt munkatársunkkal közölje esetleges terhesség meglétét vagy annak gyanúját, ebben az esetben a vizsgálatot nem végezzük el!