Alacsony dózisú mellkas CT

A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot világszerte. Tüdőrák következtében hal meg minden hetedik rákbeteg (évente kb. 1,1 millió). Különösen a férfiak körében gyakori, de a nők között is rohamosan emelkedik a halálozási aránya.
Hazánk különösen rossz helyzetben van, tüdőrákban világelsők vagyunk, sajnos mindkét nem esetében. A populációt figyelembe véve, sehol máshol nem ilyen magas a betegek száma. 2005-ben 100 ezer lakosból 65 volt hörgőrákos! Ezt az arányt azóta sem sikerült sokkal lejjebb tornázni.

A daganat kialakulása elsősorban a dohányzással hozható összefüggésbe: amerikai adatok szerint a tüdőrákos betegek 85 százaléka aktív, 5 százaléka passzív dohányos. Bizonyított tény, hogy napi egy doboz cigaretta elszívása a férfiak esetében tízszeresére, nőknél ötszörösére emeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. A dohányzás fiatalok körében való egyre nagyobb elterjedése maga után vonja, hogy már a 40–59 év közötti korosztályban is megemelkedett a tüdőrák-halálozás. Tüdőrák esetében a tünetek jelentkezésekor, a tüdőrákos betegek csak ötöde operálható. Az életkilátások és életminőség tehát nagyban függenek attól, hogy mikor fedezik fel a daganatot.

A hagyományos, kétirányú  mellkas röntgenfelvétel mellett új keresőmódszer az alacsony sugárdózisú (low dose) mellkasi CT-vizsgálat /LDCT/, mely képes a néhány milliméteres góc kimutatására is. Ez a módszer természetesen nemcsak a daganatos betegségek felfedezésében nyújthat segítséget, hanem egyéb tüdőbetegségek diagnosztizálásában is.

 Az LDCT szűrővizsgálaton részt vevő egyén sugárexpozíciója/sugárterhelése/ tízszer nagyobb (0,65 mSv), mint amennyit egy mellkasfelvétel során szenved el, viszont csak egyhatoda annak, amit egy diagnosztikus mellkasi CT-vizsgálat okoz (7 mSv). A vizsgálat információ tartalma, a kapott eredmény pontossága viszont összehasonlíthatatlanul nagyobb mint a hagyományos mellkasröntgen vizsgálaté.