Légzésfunkciós vizsgálat

A légzésfunkciós vizsgálatok közül a spirometria a legalapvetőbb fontosságú műszeres vizsgálat a betegségek pontos diagnosztikájában, illetve súlyossági fokozatuk megállapításában.
A vizsgálat alkalmas a tüdő állapotának felmérésére, a légzészavar eredetének meghatározására; a tüdőtérfogat, gázcsere és keringés vizsgálatára.

A spirometriás vizsgálat segítségével sok légúti betegség (pl. légzészavar, asztma, COPD) már a súlyosabb tünetek kialakulása előtt kimutatható. Alkalmas arra is, hogy a betegség előrehaladását, illetve a kezelés hatékonyságát vizsgálják vele.

A vizsgálat egy speciális műszer, a Spirométer segítségével történik. A vizsgálat során egy egyszer használatos szájcsutora segítségével a készüléken keresztül kell az asszisztens utasításai szerint lélegezni. A készülékhez csatlatoztatott számítógép megjeleníti a mért értékeket, és összeveti az azonos korú, nemű, testsúlyú és testmagasságú személytől elvárható légzési értékekkel, és a vizsgált személy által produkált értékekkel együtt megjeleníti.